Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Zalakomár épített értékei


A település 1771 -ben épült műemlék jellegű, barokk stílusú római katolikus templomát a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. A szentélyben Péter apostol és Pál apostol búcsúja látható. Dorffmaister István 1781-ben a templom Szentháromság-főoltárát, majd 1793-ban az épület mennyezetére Szent István felajánlja a koronát, I. András visszaállítja a kereszténységet és III. Ferdinánd adománylevelet ad a nagyszombati papi szemináriumnak témájú jeleneteket festett.


A községben a házasságkötő terem a polgármesteri hivatal épületében igény szerint működik.
Az ormándpusztai kastély Zala és Somogy megye határán Zalakomárból Somogysimonyiba vezető úttól néhány száz méterre található. A nagy parkkal övezett eklektikus stílusú Somssich-kastélyban 1945. után SZOT iskolaszanatórium, majd gyermeküdülő működött.

Az 1967-es Zalai fotóalbum korabeli épületekről nyújt hű képet. A képeket Szomor Imre komárvárosi fényképész készítette. Kiskomárom cím alatt látható a művelődési otthon, a könyvtár, az idősek klubja, a fogorvosi rendelő és lakás, a buszmegálló, a túzoltó szertár, az óvoda. Komárvárosnál szereplő fotók a kultúrházat, a buszvárót, az orvosi lakást és rendelőt, a termelőszövetkezet irodaépületét, majorját és gépeit ábrázolják.
2007 februárjában új szennyvíztisztító telepet avattak a településen.
A pihenésre, kirándulásra vágyókat kellemes környezetben kialakított vizesblokkokkal, ivó kutakkal, főzőhelyekkel, parkolókkal várják a Petőfi u. 8. sz. alatti turistaszállón.
A térség életében jelentős évszám 1861, a Buda-Pest-Nagykanizsa vasútvonal átadásának ideje. A vasútvonal megléte gazdasági mikrocentrum szerepét is segítette. A környék gazdasági és kulturális életében jelentős helyet foglalt el. Vasútállomása a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa-vasútvonalon található.
Az általános iskola jelentős történeti múlttal rendelkezik. Már a XVII. század közepén Kiskomáromban működött a megye egyik legjelentősebb iskolája. Komárvároson a XVIII. századtól működött iskola.
2000. január 24-én átadásra került egy új, korszerű, 6 csoportos óvoda, amely a falu középpontjában épült.

Insert failed. Could not insert session data.